Kuva: T. Friedrich-Julin

 

MuM, TM Leena Julin

tekee syksystä 2021 lähtien taiteellista jatkotutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus –tohtorikoulussa. Hänen tutkimuksensa lähtökohtana on ajatus uskonnosta ilmiönä, ihmisenä olemisen ilmentymänä. Julin tutkii sekä uskonnollista kieltä että uskonnollisia tapoja ja etsii niiden yhteyttä – tai yhteyden puuttumista – nykyihmisen elämään tavoitteenaan herätellä ihmisiä sekä ajattelemaan, miksi teemme joitakin asioita ”kuten ne on aina tehty”, että näkemään niitä eläviä sisältöjä, jotka tapojen taakse joskus unohtuvat. 

Julin pyrkii laajentamaan kirkkomusiikin käsitettä tunnustuksellisesta, tietyn kirkkokunnan hyväksytyn dogman äänenkannattajasta myös kirkkoa ja uskonnollisuutta tarkastelevaksi kommentoijaksi. Tämän kriittisenkin näkökulman lisäksi hän haluaa taiteen keinoin päästä kiinni kristinuskon traditiossa oleviin elämänmakuisiin, kaikkina aikoina ja uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta ihmisissä resonoiviin sisältöihin, jotka helposti kätkeytyvät uskonnollisen kielen tai uskonnollisten tapojen taakse.

Aiemmin Julin on tutkimuksen ja taiteen yhdistelmällä nostanut esiin uskonnollisissa ympäristöissä esiintyvää, uskolla perusteltua syrjintää ja vihapuhetta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Vihapuhetta Jumalan nimessä –nimen saaneen projektin lopputuloksena julkaistiin vuoden 2020 Helsinki Priden yhteydessä kuusi musiikkivideota, jotka ovat nähtävissä mm. YouTubessa.

Nykyistä tutkimusta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto sekä DocMus –tohtorikoulu. Vihapuhetta Jumalan nimessä –projektia rahoitti Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, ja projektia tuki myös mm. Sateenkaariyhdistys Malkus ry ja Suoni ry.

Vihapuhetta Jumalan nimessä –projekti