Aktivistisk musikforskning som samhällelig förändringskraft
Aktuella evenemang:
Senaste texter i webbtidskriften Toiminta soi:
Uusin Parnasso-lehti kutsuu kirjailija Mika Waltarin (1908–1979) raiskausfantasiaa ja vaimon pahoinpitelyä valitettavaksi erehdykseksi. Unkarilaisen säveltäjän Béla Bartókin (1881–1945) harjoittamaa nuorten tyttöjen ahdistelua on pidetty saavuttamattomana rakkautena. Tarvetta puhdistaa suurmiehiksi nostettujen taiteilijoiden jälkimainetta ihmettelee FT Nuppu Koivisto-Kaasik.
Suonin tutkija Sini Mononen muistuttaa, että taiteen tulee olla vapaata käsittelemään myös yhteiskunnallisia aiheita. Mononen myös kommentoi toimittaja Kare Eskolan Ylellä esittämiä väitteitä. Nykyinen ilmastoliike ei vaikuta musiikin esteettiseen sisältöön. Esimerkiksi Elokapinan tapahtumissa on kuultu niin rap-musiikkia, kuorolaulua kuin Sibeliustakin.
Tutkimusyhdistys Suonin puheenjohtajana aloitti toukokuussa musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen. Rantanen on tullut tunnetuksi varsinkin Pohjois-Amerikkaan muuttaneiden suomalaissiirtolaisten musiikin tutkimisesta ja esille nostamisesta. Jouluna Rantanen pohtii päättyvän vuoden tapahtumia ja kertoo, mikä häntä tutkijan työssä innostaa.
Anna Ramstedtin väitöskirja on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tutkimuksessa haastatellut naiset olivat kokeneet seksuaalisviritteistä viestintää, härskejä vitsejä, häirintää ja houkuttelua. Ne eivät olleet yksittäistapauksia, vaan ovat seurausta alalla vallitsevista käytännöistä ja arvostuksista. Vastaväittäjä Anna Bull kehui tutkimusta monelta eri kantilta, mutta kritisoi Helsingin yliopiston eettisiä periaatteita.