Musiikintutkijat yhteiskunnassa
Aktivistinen musiikintutkimus yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistäjänä
Tämä Koneen säätiön rahoittama tutkimushanke tarkastelee musiikkia ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Luonteeltaan aktivistinen tutkimus käsittelee musiikin sosiaalista muutosvoimaa ja pyrkii vaikuttamaan sukupuoleen, rodullistamiseen, kansalaisuuteen ja ympäristöongelmiin liittyviin eriarvoistaviin käytäntöihin suomalaisessa musiikkikulttuurissa.
Tarkastelun kohteen hankkeessa ovat suomalainen nykytaidemusiikki ja klassisen musiikin konserttien ohjelmisto, Suomen klassisen musiikin naishistoriaa, urheilumusiikin historia, ympäristöliikkeen musiikin käyttö, musiikkitieteellinen kurssikirjallisuus, afrikkalaisen musiikin klubikenttä Suomessa, queer rap sekä suomalaisten siirtolaisaktivistien musiikkitoiminnan historia Pohjois-Amerikassa ja Neuvosto-Karjalassa. Hankkeen tutkimusmenetelmissä yhdistyvät taisteleva ja toiminnallinen tutkimus, sukupuolen ja valkoisuuden kriittinen tutkimus, queer-tutkimus, feministinen musiikintutkimus, instituutiokritiikki, ekokriittinen musiikintutkimus sekä mikro- ja marginaalihistoria.
Yhteistyössä musiikkialan toimijoiden, instituutioiden ja kansalaisten kanssa hanke 1) tuottaa uutta tietoa musiikista muutosvoimana, 2) muuttaa musiikkikäytäntöjä yhteiskunnallisesti vastuullisemmiksi sekä 3) luo uusia aktivistisia musiikintutkimuksen menetelmiä. Julkaisemme tutkimusartikkeleita sekä yleistajuisia tekstejä, järjestämme konferensseja ja tutkimuspohjaisia, kaikille avoimia keskustelevia musiikkitapahtumia, julkaisemme tietopaketteja, ohjeistuksia ja laulukirjoja.
Hankkeessa työskentelee kahdeksan tutkijaa eri mittaisissa työskentelyjaksoissa vuosina 2020–2025. Tutkijat ovat:
Dosentti Juha Torvinen (hankkeen johtaja)
Professori Susanna Välimäki (hankkeen varajohtaja)
FT Kaj Ahlsved
FT Sini Mononen
MuM Anna Ramstedt
FT Kim Ramstedt
FT Inka Rantakallio
Professori Saijaleena Rantanen
Väitämme, että musiikintutkijat voivat valjastaa musiikin yhteiskunnalliseksi muutosvoimaksi. Väitettä testataan aktivistisella ja toiminnallisella tutkimuksella, jossa musiikkialan toimijat, instituutiot ja kansalaiset osallistetaan tiedon tuottamiseen ja käytäntöjen muuttamiseen.
(päiv. 18.11.2024)
Osahankkeet
Dosentti Juha Torvinen pyrkii osahankkeessaan muuttamaan nykytaidemusiikin yhteiskunta- ja ympäristösuhdetta. Osahankkeen ensimmäisessä osiossa tarkastellaan klassista musiikkia koskevaa puhetta suomessa. Hankkeessa tutkitaan, miten klassinen nykymusiikki voisi toimia nykyistä vahvemmin yhteiskunnallisten epäkohtien keskustelukenttänä ja merkityksellisen elämän rakentajana. Samalla pohditaan, miten tästä musiikinlajista voitaisiin puhua yhteiskunta- ja ympäristösensitiivisemmällä tavalla. Tutkimus pureutuu etenkin nykymusiikin ylläpitämiin sortorakenteisiin ja niiden kriittiseen purkamiseen. Osahankkeen toinen osio tuottaa yhdessä säveltäjä Lauri Supposen, säveltäjä Riikka Talvitien ja Kamus-jousikvartetin kanssa ihmisen luontosuhdetta käsittelevän ympäristöaktivistisen teoksen Aaltoliike – näkökulmia luontoon jousikvartetille viedolle ja elektroniikalle (ke. 2021).
Professori Susanna Välimäki tutkii (1) sukupuolisen tasa-arvon toteutumista klassisen musiikin konserttien ohjelmistoissa tämän päivän Suomessa, erityisesti esitettyjen teosten säveltäjiin keskittyen. Samalla Välimäki tutkii (2) Suomen klassisen musiikin naishistoriaa. Hanke kehittää sukupuolisesti tasa-arvoista konserttiohjelmointia ja musiikkikulttuuria sekä tuottaa uutta tietoa naisten säveltämästä musiikista ja sen edistämisestä yhteiskunnassa. Keskeisiä työskentelymenetelmiä ovat yhteistyö konserttijärjestäjien ja musiikki-instituutioiden kanssa, juonnetut konserttisarjat, radio-ohjelmat, mediatekstit, nuottien (kriittisten laitosten) julkaisu, museonäyttely sekä tietopakettien tuottaminen. Tutkimusartikkelien ohella Välimäki kirjoittaa yhdessä FT Nuppu Koiviston kanssa laajan ensyklopedian Sävelten tyttäret: Säveltävät naiset Suomessa pitkällä 1800-luvulla, joka esittelee noin 70 historiallista suomalaista säveltäjänaista ja heidän tuotantonsa.
FT Kaj Ahlsved tutkii osahankkeessaan urheilumusiikin muutosvoimaa kartoittaen urheilumusiikin historiallisia käytäntöjä kansalaisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmista. Tutkimus kohdistuu erityisesti niihin sosiaalisiin konteksteihin missä musiikki ja urheilu yhteiskunnallisina muutosvoimanan kohtaa. Tapaustutkimuksina ovat esim. voimisteluliikkeiden, työläis- sekä porvarishenkisien urheiluseurojen musiikkitoimintaa sekä urheiluaiheisen musiikin julkaiseminen Suomessa sekä Ruotsissa vuoteen 1939. Tutkimus purkaa musiikin ja urheilun historialliseen yhteyteen liittyvää myyttiä yhtenäisyydestä ja yhdenvertaisuudesta tuoden esiin ”urheilumusiikin” eri kansankerroksia yhdistävänä ja erottavana tekijänä. Tärkeä osa tutkimusta on yhteistyön ja popularisoinnin avulla saattaa urheiluliikkeen unohdettu laulu- ja musiikkikulttuuri yleiseen tietoisuutteen ja resonoimaan ajassamme.
FT Sini Mononen keskittyy osahankkeessaan päivittämään käsitystä ympäristöliikkeen musiikista sekä siitä millaista musiikkia yhteiskunnallisessa julkisen tilan kontekstissa kuullaan. Kaksivuotisessa hankkeessa tutkitaan muun muassa Elokapinan julkisessa (kaupunki)tilassa käytettävää musiikkia ja musiikkikäytäntöjä. Etnografisen ja kulttuurisen sekä aktivistisen musiikin tutkimuksen perinteistä ammentava osahanke selvittää, millaisia musiikillisia tyylilajeja, aiheita, teemoja ja käytänteitä tänä päivänä kansainvälisen ympäristöliikkeen kontekstissa kuullaan. Tutkimus päivittää ympäristöliikkeen ja poliittisen musiikin historiaa Suomessa.
FT Kim Ramstedt tutkii osahankkeessaan valkoisuutta ja rodullistamisen toistuvia kaavoja musiikkialalla ja musiikintutkimuksessa. Hän tarkastelee miten rotua käsitteenä on käytetty (tai jätetty huomioimatta) etnomusikologisessa ja musiikkitieteellisessä tutkimuksessa ja opetuksessa Suomessa, sekä miten monikulttuurisuuden ilmentymät musiikkimediassa ja festivaalimarkkinoinnissa ovat ylläpitäneet valkoisen pelastajan tarinaa. Ramstedt tekee myös autoetnografista tutkimusta valkoisena DJnä afrikkalaisen musiikin klubikentällä Suomessa, jossa hän käsittelee antirasistisen toiminnan haasteita klubikulttuurissa. Osahankkeen tavoite on löytää tapoja selkeämmin hyödyntää antirasistisen aktivismin periaatteita musiikintutkimuksen menetelmissä ja opetuksessa.
FT Inka Rantakallio kartoittaa osahankkeessaan queer-tekijöitä ja -teemoja nykyhetken suomiräpissä queer-tutkimuksen ja feministisen musiikintutkimuksen näkökulmista. Aihetta ei ole Suomen kontekstissa aiemmin tutkittu ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat jääneet niin ikään kansainvälisessä hiphop-tutkimuksessa vähäiselle huomiolle. Viime vuosina hyväksyntä ja avoimuus koskien sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä on lisääntynyt yhteiskunnissa ja populaarimusiikissa laajemminkin; osahanke asettaa tutkimuskohteensa tähän laajempaan muutoskontekstiin. Rantakallio käsittelee tutkimusartikkeleissa ja laajemmalle yleisölle suunnatuissa yleistajuisissa teksteissä lesbofeministisiä ja ei-binäärisiä narratiiveja rap-sanoituksissa sekä laajemmin yhdenvertaisuus- ja representaatiokysymyksiä rap-kentällä.
Professori Saijaleena Rantanen pyrkii osahankkeessaan muuttamaan ja täydentämään käsityksiämme musiikin historiasta tuomalla esille ”unohdettua” ja/tai vaiettua (musiikin) historiaa. Rantanen tarkastelee erityisesti amerikansuomalaisen työväenliikkeen radikaalien aktivistien musiikkitoimintaa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Neuvosto-Karjalassa 1900-luvun alusta toiseen maailmasotaan. Suomalaisista siirtolaisaktivisteista on olemassa hyvin vähän tietoa, sillä ”kollektiivinen muistinmenetys” vaikuttaa edelleen etenkin ”punaisten” siirtolaisten vaiheita ja kulttuuria koskevaan tietoon. Rantanen pyrkii tuomaan vaiettua historiaa näkyväksi ja koettavaksi arkistoaineiston ja muistitiedon sekä niiden pohjalta toteutettavien julkaisujen sekä musiikkitapahtumien, kuten konserttien, keskustelu- ja yhteislaulutilaisuuksien avulla. Aikaisemmin käyttämättömän aineiston valossa siirtolaisten historia, identiteetit ja syyt radikaaliin toimintaan näyttäytyvät uudella, todenmukaisemmalla tavalla. Erityisen huomion kohteena ovat naisaktivistit, jotka kirjoittivat ja joista myös kirjoitettiin lauluja.
PROJEKTIN JULKAISUT
2024/2025 (tulossa)
Kim Ramstedt, Susanna Välimäki, Kaj Ahlsved & Sini Mononen (toim.), Music, Research and Activism: Prospects and Projects In Northern Europe. London: Intellect, tulossa 2025.
Ramstedt, Kim & Susanna Välimäki. The activist turn in music research. Teoksessa Kim Ramstedt, Susanna Välimäki, Kaj Ahlsved & Sini Mononen (toim.), Music, Research and Activism: Prospects and Projects In Northern Europe. London: Intellect, tulossa 2025.
Mononen, Sini. ”Music Criticism & Activism”. Teoksessa Kim Ramstedt, Susanna Välimäki, Kaj Ahlsved & Sini Mononen (toim.), Music, Research and Activism: Prospects and Projects In Northern Europe. London: Intellect, tulossa 2025.
Välimäki, Susanna & Nuppu Koivisto-Kaasik. Music historians as feminist activists: Gender mainstreaming in contemporary concert repertoires. Teoksessa Kim Ramstedt, Susanna Välimäki, Kaj Ahlsved & Sini Mononen (toim.), Music, Research and Activism: Prospects and Projects In Northern Europe. London: Intellect, tulossa 2025.
Mononen, Sini, Saijaleena Rantanen, Inka Rantakallio & Marika Kivinen (toim.) Music, Research, and Activism Conference Proceedings (työnimi), tulossa 2025.
Ahlsved, Kaj “Activism in Vocational Music Education: Towards Norm-Critical Change”. Teoksessa Kim Ramstedt, Susanna Välimäki, Kaj Ahlsved & Sini Mononen (toim.), Music, Research and Activism: Prospects and Projects In Northern Europe. London: Intellect, tulossa 2025.
Välimäki, Susanna, Nuppu Koivisto-Kaasik & Timo Virtanen (eds). Nocturnal Madonna: Solo songs by Finnish women composers, from 1840s to 1940s / Öinen Madonna: Suomalaisten naisten säveltämiä yksinlauluja 1840-luvulta 1940-luvulle. Helsinki: Fennica Gehrman, forthcoming in 2024.
Ahlsved, Kaj 2024. Bland velocipedmarscher och pingpongpolkor: Utgivning av idrottsrelaterad mellanmusik i Sverige fram till ca 1939. Svensk Tidskrift for Musikforskning, 106(1), 31-64. https://doi.org/10.58698/stm-sjm.v106.11458
Välimäki, Susanna 2024. “Naisilla on oikeus soivaan kulttuuriperintöönsä.” Pirta: Kalevalaisten Naisten Liiton jäsenlehti 63 (1). 14–16.
2023
Ahlsved, Kaj 2023. ”Det ser ut som lek, men det är för fosterlandet.”. Musiken i den finländska kvinnogymnastikrörelsen (1876–1939). I: S. Rantanen, N. Koivisto-Kaasik, & A. Lampela (red.), Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt. DocMus-tohtorikoulun julkaisuja & Tutkimusyhdistys Suoni ry, 149–172.
Ahlsved, Kaj 2023. Recension av Kolltveit, Gjermund (2021). Sang som våpen. Historier om sangens slagkraft. Ford Forlag. Puls – musik- och dansetnologisk tidskrift, 8, 112-115.
Ahlsved, Kaj 2023. Velocipedmusik från stålhästens decennium - hur lät den? Toiminta soi! https://www.suoni.fi/fi/toiminta-soi/2023/6/9/velocipedmusik
Ahlsved, Kaj, Tobias Udd, Martin Enroth & Patrick Lax 2023. Harald Hedman (1874-1902) - Utfärd med Gladiator-velociped (1897). Audiovisuaalinen tuotos https://www.youtube.com/watch?v=bBR2f7RROUM
Ahlsved, Kaj, Tobias Udd & Martin Enroth 2023. Harald Hedman (1874-1902) - Helsingfors velocipedklubbs marsch (1897). https://www.youtube.com/watch?v=dhiIZTv3uas
Ahlsved, Kaj (2023, Sept 15). The weekly Selling Finland review no 4: The Battle of Epping Forest. https://www.facebook.com/rocktheatreplaysgenesis/posts/pfbid0FQMqxAL1Libs4G8oH1cvXqJBfsMgeWowD7iAcd4MRpMoG1yTJHJFztyba6oRPzVrl and https://kajahlsved.com/2023/09/25/the-weekly-selling-finland-review-the-battle-of-epping-forest/
Ahlsved, Kaj (2023, Oct 13). The weekly Selling Finland review no 8: Aisle of Plenty. https://www.facebook.com/rocktheatreplaysgenesis/posts/pfbid05cukzPgTHcVcsBA9fhX84uCJfaB6ygL9BLhPtnptmqWMKRY3caiEPLUVN1oVgNWnl and https://kajahlsved.com/2023/10/13/the-weekly-selling-finland-review-aisle-of-plenty/
Kelekay, Jasmine 2023. I Don’t Make World, I Make Pop Music: A Report on Structural Racism in the Swedish Music Industry, Carmen Baltzar and Kim Ramstedt (transl.), Kim Ramstedt (ed.), Acta Musicologica Militantia VII, Helsinki: Tutkimusyhdistys Suoni ry.
Kelekay, Jasmine 2023. En tee mailmanmusaa, mä teen poppia: Selvitys rakenteellisesta rasismista Ruotsin musiikkialalla. Carmen Baltzar (kääntäjä), Kim Ramstedt (toim.), Acta Musicologica Militantia VI, Helsinki: Tutkimusyhdistys Suoni ry.
Mononen, Sini 2023. Engaging Emotions? Music and Sound as Affective Transformative Communication in the Artivism of the Extinction Rebellion Finland, Musiikki, 53(3): 10–35.
Mononen, Sini 2023. Strategiset tunteet: Kuinka protestissa hyödynnetään taiteen tunneilmaisua Toiminta soi! https://www.suoni.fi/fi/toiminta-soi/2023/11/21/strategiset-tunteet-protestissa
Rantanen, Saijaleena, Nuppu Koivisto-Kaasik & Anu Lampela (toim.) 2023. Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt. Helsinki: Taideyliopisto & Tutkimusyhdistys Suoni ry.
Koivisto-Kaasik, Nuppu Saijaleena Rantanen & Anu Lampela 2023. Johdanto – Musiikki ja sukupuoli tutkimuksen kohteena. Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt. Toim. Saijaleena Rantanen, Nuppu Koivisto-Kaasik & Anu Lampela. Helsinki: Taideyliopisto & Tutkimusyhdistys Suoni ry. 17–28.
Rantanen, Saijaleena 2023. Musiikin historian tutkimus tänään. Tapausesimerkkinä Kansallisbiografia. In “Her Creative Process”. Pathways to Music history and Performance. Festschrift for Anne Kauppala. Toim. Johanna Talasniemi, Ulla-Britta Broman-Kananen & Nuppu Koivisto-Kaasik. Helsinki: Taideyliopisto. 329–343.
Rantanen, Saijaleena 2023. Musiikki on arvokasta. Kolumni, Ilkka-Pohjalainen 16.4.2023. https://ilkkapohjalainen.fi/yleisolta/musiikki-on-arvokasta
Rantanen, Saijaleena 2023. Musiikki ihanneyhteiskunnan rakentajana. Laulu ottaa kantaa -portaali 11.1.2023. https://lauluottaakantaa.fi/musiikki-ihanneyhteiskunnan-rakentajana/
Koivisto-Kaasik, Nuppu, Susanna Välimäki & Timo Virtanen 2023. Constructing neglected voices: Challenges in the critical editing of art songs by Finnish historical women composers. “Her Creative Process” – Pathways to music history and performance. Festschrift for Anne Kauppala. Ed. by Johanna Talasniemi, Nuppu Koivisto-Kaasik & Ulla-Britta Broman-Kananen. Helsinki: Sibelius Academy of the University of the Arts Helsinki, 2023. 255–284.
Torvinen Juha & Susanna Välimäki 2023. Music, ecology and atmosphere: Environmental feelings and socio-cultural crisis in contemporary Finnish classical music. Sounds, Ecologies, Musics. Ed. by Aaron S. Allen & Jeff Todd Titon. Oxford: Oxford University Press, 2023. 86–107.
Välimäki, Susanna 2023. Feministisiä vastakertomuksia: Suomalaisen säveltäjänaisten historiaa Mina Boijesta Lilli Thunebergiin. Toim. Saijaleena Rantanen, Nuppu Koivisto-Kaasik & Anu Lampela. Acta Musicologica Militantia & DocMus Research Publications. Helsinki: Suoni ry & Sibelius Academy of the University of the Arts Helsinki. 31–70.
Välimäki, Susanna 2023. Helvi Leiviskä: Sonata for Violin and Piano. Liner notes in: Unrecorded / Leiviskä – Hannikainen – Damström / Linda Suolahti violin, Tiina Karakorpi piano, Mari Viluksela viola. CD Alba Records.
Välimäki, Susanna & Nuppu Koivisto-Kaasik 2023. Sävelten tyttäret. Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle [Daughters of Music: Finnish women composers from the 19th Century to the 20th Century]. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. https://doi.org/10.21435/ha.154 (Scientific Book of the Year 2023 Finalist; History Book of the Year 2023 Finalist; Finnish Broadcasting Company Act of the Year 2023 Finalist)
Välimäki, Susanna, Nuppu Koivisto-Kaasik, Maarti Leskelä-Kärki & Pauliina Räsänen 2023. Kommentti tapauksesta Suomen historian jännät naiset: Tutkijat hyväksyivät kirjailijan anteeksipyynnön. Toiminta soi 28.11.2023. https://www.suoni.fi/fi/toiminta-soi/2023/11/28/kommentti-anteeksipyynto
2022
Ahlsved, Kaj 2022. Musikkritik som förändringskraft och utdöende textgenre? Toiminta soi! https://www.suoni.fi/etusivu/2022/12/8/musikkritik-roll-framtid
Ahlsved, Kaj 2022. Musik och idrott som verktyg för folkbildning och samhällsförändring kring sekelskiftet 1900. Toiminta soi! https://www.suoni.fi/etusivu/2022/2/15/musik-och-idrott
Ahlsved, Kaj, Tobias Udd, Martin & Enroth 2022. Reinhold Felix von Willebrand - Helsingfors gymnastikklubbs marsch (1885). https://www.youtube.com/watch?v=H6zTWJlCbYc
Brusila, Johannes, Martin Cloonan & Kim Ramstedt 2022. ‘Music, Digitalization, and Democracy’ Popular Music and Society 45:1. https://doi.org/10.1080/03007766.2021.1984018
Brusila, Johannes, Martin Cloonan & Kim Ramstedt (eds) 2022, Music, Digitalization, and Democracy. Special issue: Popular Music and Society 45: 1.
Heimo, Anne, Aila Mustamo & Saijaleena Rantanen. The musical legacy of the 1918 Finnish Civil War on YouTube: Reconciliation and Agitation. Culture Unbound Volume 1 (1). Linköping University Electronic Press: http://www.cultureunbound.ep.liu.se
Ramstedt, Kim 2022. ‘African Pop Is Not New’, Flow Festival 13 July 2022.
Ramstedt, Kim 2022. ‘Why I Left Afro Sunday’, Toiminta Soi 22 June 2022. https://www.suoni.fi/etusivu/2022/6/22/why-i-left-afro-sunday
Rantanen, Saijaleena 2022. Ahola, Sylvester (1902–1995): jazztrumpetisti, amerikansuomalainen. 29.3.2022. Kansallisbiografia. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Rantanen, Saijaleena 2022. Rosendahl, John (1891–1932): muusikko, musiikkimanageri, amerikansuomalainen. 29.3.2022. Kansallisbiografia. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Rantanen, Saijaleena 2022. Kenelle musiikki kuuluu? Kolumni, Ilkka-Pohjalainen 4.12.2022. https://ilkkapohjalainen.fi/yleisolta/kenelle-musiikki-kuuluu
Seuri, Olli & Kim Ramstedt 2022. ‘Remixing News: Appropriation and Authorship in Finnish Counter-Media’, Media and Communication 10:1. https://doi.org/10.17645/mac.v10i1.4437
Välimäki, Susanna 2022. Composer Betzy Holmberg Deis (1860–1900): A feminist historical and biographical study. Norwegian Journal of Musicology / Studia Musicologica Norvegica 48 (1/2022): 18–37. https://doi.org/10.18261/smn.48
Välimäki, Susanna 2022. Romantiikan pianisti-säveltäjä Fanny Mannsén: taiteilijaura 1800-luvun puolivälin Suomessa. Kartanoista kaikkien soittimeksi III: Pianonsoiton historia Suomessa. Toim. Markus Mantere, Elisa Järvi & Markus Kuikka. Publications of DocMus 18. Helsinki: The Sibelius Academy of the University of the Arts. 155–202.
Välimäki, Susanna 2022. Work presentation: Piano Quartet by Helvi Leiviskä. Helvi Leiviskä: Piano Quartet for violin, viola, violoncello & piano Op. 1 Score. Helsinki: Fennica Gehrman.
Välimäki, Susanna, Nuppu Koivisto-Kaasik, Maarit Leskelä-Kärki & Juha Torvinen 2022. Plagioinnista Maria Petterssonin teoksessa Suomen historian jännät naiset [About plagiarism in Maria Pettersson’s book Suomen historian jännät naiset]. Toiminta soi 20.9.2022. https://www.suoni.fi/etusivu/2022/9/20/plagioinnista-petterssonin-teoksessa
2021
Ahlsved, Kaj 2021. Idrottspropagandans klingande former: Helsingfors gymnastikklubbs uppvisningsverksamhet 1875–1900. Finsk Tidskrift, (7-8), 9-40.
Ahlsved, Kaj 2021. Texten som impulsgivare och skildrare av musikaliska praktiker: Idrottsföreningen Kamraterna Helsingfors sång- och musikkultur i historisk belysning (1897–1939). PULS. Musik- och dansetnologisk tidskrift 6, 100-124.
Ahlsved, Kaj 2021. Urheilun soiva historia. Rondo classic, (1), 32-35.
Koivisto-Kaasik, Nuppu & Susanna Välimäki 2021. Betty Boije (1822–1854): laulaja, säveltäjä [Betty Boije: Singer, composer]. In: Suomen Kansallisbiografia [National Biography of Finland]. Studia Biographica 4. Helsinki: Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/5895.
Korsberg, Hanna, Arto Haapala, Heta Pyrhönen, Susanna Välimäki & Henry Bacon 2021. Taiteiden tutkimuksen tulevaisuus Suomessa pitää turvata. Helsingin Sanomat 4.9.2021. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008231753.html
Rantanen, Saijaleena 2021. ”Pidä toveruus pyhänä!” – Työläislasten maailmankuva koulujen lauluissa ja lukukirjoissa 1900-luvun alun suomalaisyhteisöissä Pohjois-Amerikassa. Taideyliopiston Historiafoorumin blogi & Toiminta Soi! Helsinki: Taideyliopisto & Tutkimusyhdistys Suoni ry: https://www.suoni.fi/etusivu/2021/1/19/pida-toveruus-pyhana
Välimäki, Susanna & Juha Torvinen 2021. Musiikki salatietona: Säveltäjä-antroposofi Ida Moberg ja henkinen kilvoittelu. Uuden etsijät: Salatieteiden ja okkultismin suomalainen kulttuurihistoria 1880–1940. Toim. Maarit Leskelä-Kärki & Antti Harmainen, Helsinki: Teos. 185–203, 300–302.
Välimäki, Susanna 2021. Tschetschulin, Agnes (1859–1942): viulisti, säveltäjä. Suomen Kansallisbiografia. Studia Biographica 4. Helsinki: The Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/9090.
Välimäki, Susanna 2021. Blomqvist, Anna (1840–1925): laulaja, laulupedagogi, saksan kielen opettaja, naisasianainen. Studia Biographica 4. Helsinki: Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/10153.
Välimäki, Susanna 2021. Bronsart, Ingeborg von (1840–1913): säveltäjä, pianisti. In: Suomen Kansallisbiografia. Studia Biographica 4. Helsinki: Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/10154.
Välimäki, Susanna 2021. Moberg, Ida (1859–1947): säveltäjä, kapellimestari, musiikinopettaja, antroposofisen liikkeen vaikuttaja. In: Kansallisbiografia. Studia Biographica 4. Helsinki: Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/10166.
Välimäki, Susanna 2021. Kerttu Wanne (1905–1963): viulutaiteilija, kirjailija ja säveltäjä [Kerttu Wanne: Violinist, writer and composer]. In: Suomen Kansallisbiografia [National Biography of Finland]. Studia Biographica 4. Helsinki: Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/10170.
Välimäki, Susanna 2021. Minna von Knorring (1846–1918): säveltäjä. In: Suomen Kansallisbiografia. Studia Biographica 4. Helsinki: Finnish Literature Society (SKS), https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/10160.
Välimäki, Susanna 2021. Musisoivien ja kirjoittavien naisten elämät, ylisukupolviset verkostot ja huolenpidon etiikka. Musiikin suunta 8.5.2021, http://musiikinsuunta.fi/2021/05/08/musisoivien-ja-kirjoittavien-naisten-elamat-ylisukupolviset-verkostot-ja-huolenpidon-etiikka/
Välimäki, Susanna 2021. Säveltävien naisten elämäkerrat esille: Uusi tieto muokkaa sekä historiakuvaamme että tulevaisuutta. Vähäisiä lisiä 6.4.2021 (The Finnish Literature Society Blog), http://neba.finlit.fi/blogi/saveltavien-naisten-elamakerrat-esille-uusi-tieto-muokkaa-seka-historiakuvaamme-etta-tulevaisuutta/
Välimäki, Susanna 2021. Teosesittelyt. Toisia suomalaisia viulusävelmiä: Suomalaisten naisten säveltämiä teoksia viululle ja pianolle. Toim. Mirka Malmi & Tiina Karakorpi. Helsinki: Fennica Gehrman. 11–22.
2020
Ahlsved, Kaj 2020. Vaalia vai muuttaa – mitä lauluja laulamme? Toiminta soi – Kirjoituksia yhteiskunnallisesta, toiminnallisesta ja aktivistisesta musiikintutkimuksesta. https://www.suoni.fi/etusivu/vaalia-vai-muuttaa
Ahlsved, Kaj 2020. ”Vårt lif är friskt, vårt lif är gladt, ty se, gymnaster äro vi”: Elin Kallios Gymnastsång och kvinnogymnastikens tidigaste skeden i musikalisk belysning. In S. Mononen, J. Palkisto, & I. Rantakallio (red.), Musiikki ja merkityksenanto: Juhlakirja Susanna Välimäelle (.. Forskningsföreningen Suoni rf, 181-210.
Ramstedt, Kim 2020. ‘Valkoisuus Suomen Musiikintutkimuksessa’, Musiikin Suunta 3/2020, http://musiikinsuunta.fi/2020/03/valkoisuus-suomen-musiikintutkimuksessa/
Ramstedt, Kim 2020. ’Svart musik är mera än samhällskritik – men den existerar i hög grad på vita villkor’, Hufvudstadsbladet 2 July 2020, https://www.hbl.fi/artikel/svart-musik-ar-mera-an-samhallskritik-men-den-existerar-i-hog-grad-pa-vita-villkor/
Ramstedt, Kim & Inka Rantakallio 2020, ‘Suomiräp ja rasismi’, Toiminta soi 16 October 2020. https://www.suoni.fi/etusivu/2020/9/17/suomirap-ja-rasismi
Ramstedt, Kim & Inka Rantakallio, Ink 2020. ‘Finnish rap, the far-right and racism’, Toiminta soi 18 September 2020. https://www.suoni.fi/etusivu/2020/10/16/finnish-rap-far-right-and-racism
Rantanen, Saijaleena 2020. Naiset mukaan! Siirtolaisnaiset aktiivisina toimijoina Yhdysvalloissa ja Kanadassa 1900-luvun taitteessa. Musiikin merkityksenanto: Susanna Välimäen juhlakirja. Toim. Sini Mononen, Janne Palkisto & Inka Rantakallio. Helsinki: Tutkimusyhdistys Suoni ry, 27–61.
Rantanen, Saijaleena 2020. Workers of the World Awaken! The songs of Finnish North Americans as social and ideological mediators at the turn of the 20th century. Made in Finland. Eds. Toni-Matti Karjalainen & Kimi Kärki. Routledge, 111–122.
Rantanen, Saijaleena 2020. Irti porvariston taiteestakin! Laulu- ja soittojuhlien politisoituminen Viipurissa 1900-luvun alussa. Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana. Kirjoituksia työväen musiikista, kirjallisuudesta, teatterista ja muusta kulttuuritoiminnasta. Toim. Rantanen, Saijaleena, Susanna Välimäki & Sini Mononen. Helsinki: Suoni ry & Työväen historian perinteen ja tutkimuksen seura, 285–324.
Rantanen, Saijaleena 2020. Ylös naiset! Suomalaisten siirtolaisnaisten lauluissa soi toive tasa-arvoisesta tulevaisuudesta. Rondo 5/2020, 32–35.
Rantanen, Saijaleena, Susanna Välimäki & Sini Mononen (toim.) 2020. Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana. Kirjoituksia työväen musiikista, kirjallisuudesta, teatterista ja muusta kulttuuritoiminnasta. Helsinki: Tutkimusyhdistys Suoni ry & Työväen historian perinteen ja tutkimuksen seura.
Välimäki, Susanna, Saijaleena Rantanen & Sini Mononen 2020. Johdanto. Työväentaide ja kulttuuri muutosvoimana Suomessa 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana. Kirjoituksia työväen musiikista, kirjallisuudesta, teatterista ja muusta kulttuuritoiminnasta. Toim. Saijaleena Rantanen, Susanna Välimäki & Sini Mononen. Helsinki: Tutkimusyhdistys Suoni ry & Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. 7–48.
Välimäki, Susanna 2020. ‘Everyone is a little bit gay’: LGBTIQ Activism in Finnish Pop Music of the 21st Century. Popular Musicology and Identity. Ed. by Eirik Askerøi, Freya Jarman & Kai Arne Hansen. London: Routledge, 2020. 97–116.
Välimäki, Susanna 2020. Oikeus ääneen: Turun Työväenyhdistyksen Naiskuoron alkuvaiheet 1897–1918 – Mikrohistoriallinen tutkimus naisliikkeen musiikkitoiminnasta. Työväentaide ja -kulttuuri muutosvoimana: Kirjoituksia työväen musiikista, kirjallisuudesta, teatterista ja muusta kulttuu-ritoiminnasta. Toim. Saijaleena Rantanen, Susanna Välimäki & Sini Mononen. Helsinki: The Finnish Society for Labour History & Research Association Suoni. 125–177. https://www.suoni.fi/julkaisut
Välimäki, Susanna 2020. Agnes Tschetschulin (1859–1942): tähtiviulisti ja hittisäveltäjä. Rondo Classic 9/2020: 44–45.
Välimäki, Susanna 2020. Betzy Holmberg (Deis) (1860–1900): Suomalais-norjalainen sinfonikko [Betzy Holmberg (Deis): Finnish-Norwegian symphonist]. Rondo Classic 6–7/2020: 44–45.
Välimäki, Susanna 2020. Ingeborg von Bronsart (1840–1913): Oopperasäveltäjä ja pianistilegenda. Rondo Classic 4/2020: 50–51.
Välimäki, Susanna 2020. Fanny Mannsén (1834–1855): teinitähti, pianovirtuoosi ja säveltäjä. Rondo Classic 2/2020: 54–55.