Miten musiikintutkimus voi vastata 2000-luvun kriisiyhteiskunnan haasteisiin? Kuinka tuoda tutkimusta aktiiviseksi osaksi maailmaa? Tutkimusyhdistys Suoni ry:n suomalaisen musiikin päivänä julkaisema aktivistisen musiikintutkimuksen manifesti, Musiikki muutosvoimana, käsittelee näitä kysymyksiä.
Lue lisääYhteiskunnan historia välittyy voimakkaasti musiikissa. Samalla tavoin kuin esimerkiksi kaunokirjallisuuden, runouden tai kuvataiteen kontekstissa, myös musiikin avulla on mahdollista seurata kansan tai kansakunnan vaiheita. Suomessa kaikille yhteiskuntaluokille avoin julkinen musiikkielämä käynnistyi kansallisuusaatteen nousun myös 1800-luvun lopulla. Tässä vaiheessa kehittynyt vilkas yhdistystoiminta torvisoittokuntineen ja kuorolauluineen huipentui Kansanvalistusseuran järjestämillä laulu- ja soittojuhlilla, joiden tavoitteena oli suomalaiskansallisen identiteetin voimistaminen musiikin avulla.
Lue lisääTutkimusyhdistys Suoni ry harjoittaa aktivistista eli yhteiskunnallista ja toiminnallista musiikintutkimusta. Se tutkii musiikkikulttuuria tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta pyrkien muuttamaan musiikillisia käytäntöjä yhteiskunnallisesti ja ympäristöllisesti oikeudenmukaisemmiksi.
Lue lisääSuonin tutkija, FM Sini Mononen esittää väitöskirjansa Soiva vainotieto: vainoamiskokemuksen lähikuuntelu neljässä elokuvassa julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 1.12.2018 klo 12 alkaen (Turun yliopisto, Sirkkalan kampus, Minerva, Janus-sali, Kaivokatu 12, Turku).
Lue lisääTutkimusyhdistys Suon ry:n manifesti Musiikki muutosvoimana: Aktivistisen musiikintutkimuksen manifesti ilmestyy suomalaisen musiikin päivänä, 8. joulukuuta.
Lue lisää