Ääriajattelu uhkaa taidemusiikkikulttuuria

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu klassisen musiikkikulttuurin ongelmista. Etenkin sinfoniakonsertteja vaivaa epätasa-arvoinen ja yksipuolinen ohjelmisto, josta usein puuttuu suuri osa ihmisistä (esim. naiset ja ei-valkoiset). Suomen Säveltäjien lokakuun alun juhlakonsertissa keskusteltiin musiikin ja yhteiskunnan suhteesta. Keskustelun perusteella yhteiskunnallinen vastuullisuus ei kuulu klassisen musiikin perinteessä tehtävän taidemusiikin ensisijaisiin arvoihin edelleenkään.

Lue lisää
Juha TorvinenSuoni
Finnish Rap, the Far-Right and Racism

A new radio station called ”Suomiräp” (a colloquialism for Finnish rap) started broadcasting in Finland on September 14 2020 on the same frequency that had until then hosted Bassoradio, a station known for its diverse music programming. In addition to the sudden appearance of the new station, bewildered listeners were also faced with municipal election adverts by the right-wing national-populist Finns Party. Several Finnish rap artists quickly reacted and stated that the adverts are not compatible with the anti-racist ethos of hip hop. But what is the relationship between hip hop and the far-right? Is Finnish rap really anti-racist?

Lue lisää
Online-laulaminen haastaa totutut laulamisen käytäntömme

Koronaviruspandemian myötä laulutunnit ja kuoroharjoitukset ovat siirtyneet verkkoon. Laulamisen uudenlaiset tilanteet muuttavat laulamista toimintana, kokemuksena ja sosiaalisena vuorovaikutuksena. Pohdin tässä blogitekstissä, millaisia piirteitä laulamisen käytännöistämme paljastuu sekä millä tavoin tulemme kuulluiksi ja nähdyiksi toisillemme verkkovälitteisen eli online-laulamisen tilanteissa. Länsimaisessa laulukulttuurissamme laulaminen on usein rajattu tiettyihin tilanteisiin ja paikkohin, kuten laulutunneille, kuoroharjoituksiin, esiintymisiin tai juhlatilaisuuksiin. Verkkovälitteisyys tuo laulamisen arjen ja kodin piiriin ja vaikuttaa siltä, että ainakin osa laulajista kokee tämän sosiaalisesti haastavana.

Lue lisää
Suomiräp ja rasismi

Uusi radiokanava Suomiräp aloitti lähetykset maanantaina 14.9. taajuudella, jolla oli siihen asti kuulunut aiemmin monipuolisesta musiikkiohjelmoinnistaan tunnettu Bassoradio. Uuden kanavan lisäksi hämmennystä herättivät siellä pyörineet perussuomalaisten kunnallisvaalimainokset: asiaa kommentoineiden rap-artistien mukaan mainokset eivät sovi yhteen hiphopin antirasistisen eetoksen kanssa. Minkälainen on äärioikeiston suhde hiphop-musiikkiin? Onko hiphop Suomessa antirasistista?

Lue lisää
Kim Ramstedt, Inka RantakallioSuoni
Miten, mitä ja ketkä musiikkia saavat tehdä, opettaa ja oppia?

Vuosien 2016-2019 aikana väitöskirjani tutkimusympäristönä toimi musiikkiopiston ja peruskoulun välinen kehitys- ja yhteistyhanke, jossa taiteen perusopetuslaitos, musiikkiopisto, pyrki kehittämään uudenlaisia yhteistyömuotoja peruskoulun kanssa. Hankkeen jatkuvasti kehittyessä ja muuttuessa materiaalia on 3,5 vuoden ajalta kertynyt paljon . Pyrin tässä Suonin aktivistisen musiikintutkimuksen kontekstissa nyt artikuloimaan materiaalista ulos tasa-arvoon ja sen saavuttamiseen liittyviä kohdennuksia mielenkiintoisimmalla ja hyödyllisimmällä tavalla.

Lue lisää
J. Riikka AhokasSuoni
Laaja artikkelikokoelma Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana ilmestyy syyskuussa 

Laajssa artikkelikokoelmassa käsitellään muun muassa musiikkia, teatteria, kirjallisuutta ja kuvataidetta – iltamia, käsityökulttuuria, lyhytelokuvia, proletaarinäytelmiä, propagandakuvia, performanssia, laulujuhlia, arkkiveisuja, kisälli- ja ympäristölauluja. Näkökulmat vaihtelevat affektien politiikasta naisliikkeeseen ja taistolaisuudesta prekaariin 2000-lukuun.

Lue lisää
SuoniTapahtuma
Tullisaaren lahoavasta talosta elävä Aino Ackté -museo!

Tullisaaressa sijaitsee Aino Acktén ja Heikki Renvallin aikoinaan omistama huvilarakennus, joka on ollut jo yhdeksän vuosikymmentä Helsingin kaupungin omistuksessa. Kaupunkilaiset ovat useaan otteeseen ilmaisseet esiin huolensa luhistuvan huvilan kohtalosta, ja aihetta on seurattu myös mediassa. Tähän tekstikuoroon liittyy myös tämä kirjoitukseni. Jos kaupunki ei (edelleenkään) tee mitään, huvila lahoaa paikalleen. Päävastuu on toki Helsingin kaupungin, mutta myös kulttuurisäätiöt voisivat tukea ainutlaatuisen talovanhuksen pelastushanketta.

Lue lisää
Anne KauppalaSuoni
Den vitryska glansbilden

Som en del av forsknings- och bokprojektet Kiekkokansa (Red. Heiskanen & Salmi 2014) gjorde bl.a. Kaj Ahlsved och Susanna Välimäki fältarbete på herrarnas ishockey-VM i Minsk i maj 2014.

Med anledning av den rådande situationen i Belarus (Vitryssland) och att landet våren 2021 (tillsammans med Lettland) ska stå värd för ishockey-VM för herra återpubliceras nu den reflekterande text som Ahlsved skrev kort efter hemkomsten från VM.

Lue lisää
Musiikkia koronan aikaan II: Mitä kuuluu? Äänimaisemallis-musiikillisia huomioita

Tämä keskustelumuotoinen bloggaaminen sai innoituksen poikkeuksellisesta tilanteesta, jossa kolmannes maapallon ihmisistä oli Covid19-viruspandemian johdosta eristäytyneinä koteihinsa. Kesän alkuun mennessä tilanteeseen on tullut joustovaraa – koululaiset ehtivät palata Suomessa pulpetteihin toukokuun lopussa, ja liikkuminen vapautui yleisestikin hitusen verran. Äänellisesti arki oli silti edelleen huhti–toukokuussa varsin erityislaatuista. Keskustelijoina olivat tällä kertaa Messengerin kautta tutkijat Kaj Ahlsved (ÅA), Meri Kytö (UEF) ja Kaarina Kilpiö (SibA/ÅA)

Lue lisää
Kaarina KilpiöSuoni
Naiset Euroopan musiikkielämässä 1800-luvulla ja tänään

Historiankirjoituksessa syrjittyjen ryhmien – kuten naisten sekä kieli- ja kulttuurivähemmistöjen – tuottaman musiikin tulisi myös olla konkreettisesti tutkijoiden sekä tiede- ja taideyleisön kuultavissa. Se taas vaatii tiivistä yhteistyötä musiikintutkijoiden, muusikkojen ja muiden musiikkikulttuurin toimijoiden sekä instituutioiden välillä. Tavoitteen saavuttamiseksi tehdään tällä hetkellä kovasti työtä eri puolella Eurooppaa ja maailmaa.

Lue lisää
Konkubiinit, galat ja donna puellat – Länsimaisen taidemusiikin juuria etsimässä

Vaikka historiakatsausta tehdessäni kulkeuduin viisituhatta vuotta taaksepäin, en tavoittanut kirjoitetusta historiasta sellaista kulttuuria, jossa musiikkitoiminta ei olisi heijastanut sukupuoliin liittyviä merkityksiä tai sosiaalisia statuksia. Koska nykypäivän klassinen musiikki kuitenkin pohjautuu näistä kulttuureista, on mielenkiintoista pohtia, miten historia on muokannut nykypäivän musiikkikulttuuria siihen mitä se on nyt. 

Lue lisää
Anna RamstedtSuoni
Musiikkia koronan aikaan: Sosiaalinen eristäytyminen ja musiikkikäytännöt

Tämä keskustelumuotoinen bloggaus on saanut innoituksen poikkeuksellisesta tilanteesta, jossa kolmannes maapallon ihmisistä on Covid19-viruspandemian johdosta paraikaa eristäytyneinä koteihinsa. Keskustelijoina ovat Messengerin kautta musiikintutkijat Henna-Riikka Peltola (JYU) ja Kaarina Kilpiö (SibA/ÅA).

Lue lisää
Burna Boy performed in Helsinki. Was the white ear listening?

Two weeks ago on Thursday 13 February 2020, perhaps the most topical African artist, Burna Boy, performed in the Helsinki Ice Hall Black Box. The concert was on a Finnish scale very noteworthy. Yet,  not a single media outlet in Finland mentioned the event. Why wasn't Burna Boy's concert on the radar of journalists? What do African artists have to do to get noticed by Finnish media?

Lue lisää
Burna Boy esiintyi Helsingissä. Kuuliko valkoinen korva?

Kaksi viikkoa sitten torstaina 13.2.2020 tämä hetken ajankohtaisin afrikkalainen artisti Burna Boy esiintyi Helsingin jäähallin black boxissa. Konsertti oli Suomen mittakaavassa merkittävä. Silti yksikään media Suomessa ei noteerannut tapahtumaa. Miksi Burna Boyn konsertti ei ollut toimittajien tutkalla? Mitä afrikkalaisen artistin tulisi saavuttaa ja tehdä, että Suomen musiikkimedia hänet huomaa?

Lue lisää